Εσωτερικός χώρος του εστιατορίου – Αρχοντικό Καπετανόσπιτο

Iστορικό

Εστιατόριο 1800 Floga Οία Σαντορίνη. Το εστιατόριο στεγαζόταν σ’ ένα αρχοντικό - καπετανόσπιτο, ενώ στις μέρες σε ένα παραδοσιακό ανακαινισμένο υπόσκαφο.

To αρχοντικό κτίστηκε γύρω στο 1845 και είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Οίας.

Την εποχή εκείνη, η Οία, γενέτειρα καραβοκύρηδων, άκμαζε ως το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι των Κυκλάδων. Το οίκημα είναι ένα τυπικό καπετανόσπιτο της Σαντορίνης, το οποίο κατοικήθηκε από την οικογένεια του καπετάνιου Ι. Σαρρή και γνώρισε ημέρες αίγλης μέχρι το 1956, όταν και εγκαταλείφθηκε λόγω του σεισμού.

Το 1986, ο αρχιτέκτονας-αναστηλωτής Ιωάννης Ζαγγελίδης ανέλαβε την αναπαλαίωση του αρχοντικού. Η γνωριμία του με την αισθητική και τη μοναδικότητα του κτιρίου γέννησε την ιδέα ενός ατμοσφαιρικού χώρου εστίασης και έτσι έγινε ο οικοδεσπότης του εστιατορίου που ονόμασε “1800”.

Η ξενάγηση στο αρχοντικό αρχίζει από τα δύο σαλόνια του. Τα χαρακτηριστικά σταυροθόλια με ανάγλυφα σχέδια δεσπόζουν σ’ αυτούς τους χώρους. Κατά τη μετατροπή του αρχοντικού σε εστιατόριο, διατηρήθηκαν τα περισσότερα στοιχεία από την παλιά του μορφή, όπως οι χρωματισμοί και τα αυθεντικά εντυπωσιακά έπιπλα του καπετανόσπιτου: οι Σαντορινιοί καναπέδες από ξύλο καρυδιάς, ο καθρέφτης με το χρυσοποίκιλτο μοτίβο, τα σκαλιστά κουρτινόξυλα, το ενετικό κρεβάτι με ουρανό ζωγραφισμένο στο χέρι και οι γκραβούρες που έφερε ο καπετάνιος από τη Ρωσία. Στην είσοδο βρίσκεται το ταξιδιωτικό μπαούλο του καπετάνιου, που θυμίζει αυτά που έπαιρναν οι ναυτικοί στα ταξίδια τους, πάνω στο οποίο διακρίνεται χαραγμένο το όνομά του: “Ιωάννης Σαρρής 1849”.

Ο Χώρος του 1800-Floga Σήμερα

Το εστιατόριο Φλόγα ήταν ο πρώτος παραδοσιακος φούρνος της Οιας. Τροφοδοτούσε με ψωμί και άλλα γλυκισματα την Οια την Φοινικιά καθώς και κάποια πρατήρια στο Κοντοχώρι. ΄Εβγαζε πάνω από 300 κιλά ψωμί και η μεταφορά του γινόταν με γαιδουράκια ή με τα χέρια. Το φούρνο αυτό τον λειτουργούσε η οικογένεια μας όλα τα χρόνια της λειτουργίας του καθώς ήταν οικογενειακή επιχείρηση. Ο παππούς μας μπαρμπα Γιάννης και τα 6 παιδιά του. Για να είναι το ψωμί έτοιμο το πρωί ξεκινούσαν την παρασκευή του γύρω στις 3 το ξημέρωμα καθως όλα έπρεπε να γίνουν χειρονακτικά. Η μεταφορά του νερού, η παρασκευή για το προζύμι, το ζυμωμα και το ψησιμο του ψωμιού.

Στις εγκαταστάσεις μας μπορείται ακόμα να δείτε τον φούρνο που χρησιμοποιουσαν καθώς τον έχουμε διατηρήσει μέχρι σήμερα. Ο φούρνος έχει κατασκευαστεί από μία πέτρα που ήρθε από την Ιταλία και δεν υπάρχει πια και ονομάζεται μαλτεζοπετρα. Η πέτρα αυτή έχει την ιδιότητα να διατηρεί σταθερή θερμοκρασιά στο φούρνο για περίπου 3 ώρες οπότε τους έδινε τη δυνατότητα να ψηνεται το ψωμί ομοιόμορφα.

Η διαδικασία της ετοιμασίας του φούρνου ήταν ώς εξής , γέμιζαν τον φούρνο με ξύλα τα οποία τους τροφοδοτούσαν οι αγρότες της Φοινικιάς και έπειτα έβαζαν φωτιά και έκλειναν την πόρτα του φούρνου. ΄Οταν τα ξύλα είχαν γίνει στάχτη ο φούρνος ήταν έτοιμος να ψήσει. Τότε τον καθάριζαν σχολαστικά απο τις στάχτες τις οποίες έριχναν δίπλα σε μία βαθιά τρυπα την οποία ονομαζαν καρβουνόλακο και η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα στο εστιατόριο. Και τέλος έψηναν το ψωμί ή ότι άλλο ήθελαν.

Αυτός είναι και ο λόγος που το εστιατόριο πήρε επίσης το όνομα Floga, σαν φόρο τιμής στους προγόνους μας.

Kριτικές

Just taste it at 1800 restaurant in Oia Santorini !

Eπικοινωνία

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 1800-Floga

Οία, 84702 - Σαντορίνη (Θήρα), Κυκλάδες
Τηλ. 22860 71485 ή 22860 71800 ή 22860 71152
Fax: 22860 71152
E-mail: info@oia-1800.com