Εσωτερικός χώρος του εστιατορίου – Αρχοντικό Καπετανόσπιτο

Iστορικό

Εστιατόριο 1800 Floga Οία Σαντορίνη. Το εστιατόριο στεγαζόταν σ’ ένα αρχοντικό - καπετανόσπιτο, ενώ στις μέρες σε ένα παραδοσιακό ανακαινισμένο υπόσκαφο.

Ο Χώρος του 1800-Floga Σήμερα

Το εστιατόριο Φλόγα ήταν ο πρώτος παραδοσιακος φούρνος της Οιας. Τροφοδοτούσε με ψωμί και άλλα γλυκισματα την Οια την Φοινικιά καθώς και κάποια πρατήρια στο Κοντοχώρι.

΄Εβγαζε πάνω από 300 κιλά ψωμί και η μεταφορά του γινόταν με γαιδουράκια ή με τα χέρια. Το φούρνο αυτό τον λειτουργούσε η οικογένεια μας όλα τα χρόνια της λειτουργίας του καθώς ήταν οικογενειακή επιχείρηση. Ο παππούς μας μπαρμπα Γιάννης και τα 6 παιδιά του. Για να είναι το ψωμί έτοιμο το πρωί ξεκινούσαν την παρασκευή του γύρω στις 3 το ξημέρωμα καθως όλα έπρεπε να γίνουν χειρονακτικά. Η μεταφορά του νερού, η παρασκευή για το προζύμι, το ζυμωμα και το ψησιμο του ψωμιού.

Στις εγκαταστάσεις μας μπορείται ακόμα να δείτε τον φούρνο που χρησιμοποιουσαν καθώς τον έχουμε διατηρήσει μέχρι σήμερα. Ο φούρνος έχει κατασκευαστεί από μία πέτρα που ήρθε από την Ιταλία και δεν υπάρχει πια και ονομάζεται μαλτεζοπετρα. Η πέτρα αυτή έχει την ιδιότητα να διατηρεί σταθερή θερμοκρασιά στο φούρνο για περίπου 3 ώρες οπότε τους έδινε τη δυνατότητα να ψηνεται το ψωμί ομοιόμορφα.

Η διαδικασία της ετοιμασίας του φούρνου ήταν ώς εξής , γέμιζαν τον φούρνο με ξύλα τα οποία τους τροφοδοτούσαν οι αγρότες της Φοινικιάς και έπειτα έβαζαν φωτιά και έκλειναν την πόρτα του φούρνου. ΄Οταν τα ξύλα είχαν γίνει στάχτη ο φούρνος ήταν έτοιμος να ψήσει. Τότε τον καθάριζαν σχολαστικά απο τις στάχτες τις οποίες έριχναν δίπλα σε μία βαθιά τρυπα την οποία ονομαζαν καρβουνόλακο και η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα στο εστιατόριο. Και τέλος έψηναν το ψωμί ή ότι άλλο ήθελαν.

Αυτός είναι και ο λόγος που το εστιατόριο πήρε επίσης το όνομα Floga, σαν φόρο τιμής στους προγόνους μας.

Kριτικές

Just taste it at 1800 restaurant in Oia Santorini !

Eπικοινωνία

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 1800-Floga

Οία, 84702 - Σαντορίνη (Θήρα), Κυκλάδες
Τηλ. 22860 71485 ή 22860 71800 ή 22860 71152
Fax: 22860 71152
E-mail: info@oia-1800.com